ÇÖLYAK HASTALIĞI

Çölyak Hastalığının Bitkisel Tedavisi Var mı?

Çölyak Hastalığı, yaşam boyu glutensiz diyet yapılmasını zorunlu kılan bir hastalıktır. Bu hastalığın henüz piyasaya sürülmüş bir ilacı da olmadığından birçok kişi çölyak hastalığının bitkisel tedavisi var mı şeklinde araştırma yaparak geleneksel tedavi yöntemlerine yönelmektedir. Bu konuda çeşitli kür paylaşımları yapılsa da tek tedavinin glutensiz diyet olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca bu tür kür veya bitkisel çözümleri doktorlarla ve diyetisyenlerle paylaşmadan kullanmamanız gerekir. Günümüzde çölyak hastalığı bitkisel tedavisi için en çok çörek otuyla ilgili bilgiler paylaşılmış ve hastalara tavsiye edilmiştir. Bunun dışında sık sık tüketilmesi gereken bazı besin kaynakları da vardır.

Çölyak Hastalığı için Çörek Otu Tohumu

Çörek otu hem ezilerek hem de soğuk pres ile hazırlanarak tüketilebilmektedir. Bu yöntemler sayesinde çörek otunun yağı, ottan ayrılarak kullanılmaya başlanır. Tadı biraz acı olan bu yağı tüketmekte zorlananlar, hazırladıkları çorbaya ilave ederek tüketebilmektedir. Fakat çörek otu yağının direkt içilmesinin çok daha faydalı olduğu belirtilmektedir.

[sp_ad]

Çörek otu, çölyak hastalığını tamamen ortadan kaldıramaz. Sadece çölyak hastalığının bitkisel tedavisine alternatif olarak tercih edilebilmektedir. Öncelikle 3 çay kaşığı çörek otunu havanda ezerek tok ya da aç karnına günde 1 kez tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Bu uygulama 1,5 ay kadar devam ettirilmelidir. Çorbanın yanı sıra yoğurt ve buna benzer bir gıdaya karıştırarak da tüketim yapılabilir. Ancak çörek otu uygulamaları hipoglisemi rahatsızlığı olan kişiler için uygun değildir. Elbette hekim kontrolü ve onayından sonra buna benzer uygulamalara başvurmanız sağlığınız açısından çok önemlidir.

Soğuk pres yöntemiyle hazırlanan çörek otu yağını ise sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yemeklerden önce tüketebilirsiniz. Yemeklerden 10 dakika kadar önce 1 tatlı kaşığı kadar tüketebileceğiniz çörek otu yağı belirtildiği üzere çölyak hastalığı için herhangi bir kesin tedavi yöntemi değildir.

[sp-related style=”light” id=”452″]

Çölyak Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Gıdalar

Çölyak hastalığı ile ilgili birtakım bitkisel gıdaların iyileşme sürecini hızlandırdığı belirtilmektedir. Bu sağlıklı yiyecekler arasında en çok dikkat çekeni çörek otudur. Yazımızın devamından çörek otu ile beraber çölyak problemine iyi geldiği belirtilen bitkisel gıdaları liste halinde sıralayacağız.

1.Çölyak Hastalığı İçin Çörek Otu

Düzenli olarak tüketilmesi gereken çörek otu bazı sağlık problemlerine iyi geldiği gibi çölyak problemine de iyi geldiği söylenmektedir. İyileşme sürecini hızlandırabilen bu ot, bir çay kaşığı kadar havanda ezilerek hem sabah hem de akşam olmak üzere bir miktar su ile aç karnına tüketilebilir. 1 veya 1,5 ay kadar bu şekilde tüketildikten sonra bir süre ara verilerek yeniden kullanılabilir. Ancak doktor kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

[sp-related style=”light” id=”231″]

2.Çölyak Hastalığı İçin Kavunağacı ve Karaağaç

Bu bitkiler de çölyak hastalığının iyileşme sürecinde önemli rol oynayabilir. Düzenli bir şekilde tüketilmesi gereken kavunağacı ve karaağacı, ayrı şekillerde çay haline getirilip içilebilmektedir. Günümüzdeki en etkili tüketim şekli ise kaynar suda 5 dakika kadar demlemek ve daha sonra bal ilave ederek tatlandırıldıktan sonra tüketilmesidir. Günde 1 defa tüketimi uygun olabilen bu bitkiler aşırı miktarda vücuda alınmamalıdır. Tıpkı çörek otu gibi doktor onayından sonra kullanılması önemlidir.

3.Çölyak Hastalığı İçin Kestane

Vücudun ihtiyacı olan B vitamini, çölyaklılar tarafından ekmek dışındaki alternatiflerle vücuda alınmalıdır. Bu süreçte kestane, B vitamini bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Çölyak hastalarının bu nedenle yeteri kadar kestane tüketmesi tavsiye edilir. Diğer bitkilerde olduğu gibi aşırı tüketilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu bitkilere ek olarak ceviz, kuru incir, kuru üzüm ve fındık tüketimi de çölyaklılar için önemlidir.

[sp-related style=”light” id=”238″]

4.Çölyak Hastalığı İçin Meşe Palamudu

Bir besin olarak çok eski zamanlardan beri kullanıldığı bilinen meşe palamudu, oldukça zengin bir protein kaynağıdır. Doğada farklı türlerde bulunmasına rağmen en çok tercih edileni beyaz ve kırmızı meşe palamududur. Kırmızı meşe ağaçlarından elde edilen palamutlar tannik asit bakımından zengindir ve bu nedenle tadı acıdır. Beyaz meşe palamutları ise gallik asit bakımından zengindir ve tatlıdır. Gluten içermediği için çölyak hastalarının tüketebileceği gıdalar arasındadır.

Beyaz palamut hazırlanırken öncelikle 3 ile 4 saat arasında haşlanmalıdır. Ardından kabukları soyulur ve doğrudan tüketilebilir. Bununla beraber kabukları soyularak pişirilip bu şekilde de tüketilebilir. Aslında çölyak hastalığının bitkisel tedavisi var mı hakkında tam tedavi yönteminin bitkisel ürünler olmadığını ve bu ürünlerin sadece hastalığın iyileşme sürecine iyi geldiği unutulmamalıdır.

[sp-related style=”light” id=”231″]

Çölyaklılar Hangi Bitkileri Tüketmeli?

Çölyak hastaları bitkiler kategorisinde bazı yiyecekleri rahatlıkla tüketebilmelidir. Bu kapsamda sağlıklı bitkisel yağlarla ilgili araştırma yapılabilir. Öncelikle sağlıklı yağlar konusunda çölyak hastalarının tüketebileceği yağlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Avokado
  • Susam yağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Otla beslenmiş olan hayvanların iç yağı
  • Ceviz yağı
  • Organik yağ
  • Badem sütü
  • Balkabağı tohumu

Bu yağların yanı sıra tüketilebilen sebzeler de bilinmelidir. Çünkü bitkisel anlamda çölyaklılara iyi gelen sebzeler aşağıdaki gibidir;

  • Turp
  • Tere
  • Lahana turşusu
  • Yonca
  • Beyaz lahana
  • Yeşil yapraklılar
  • Kıvırcık salata
  • Soğan
  • Mantar
  • Zencefil
  • Yeşil fasulye
  • Yonca
  • Karnabahar
  • Şalgam
  • Sarımsak
  • Rezene
  • Arpacık
  • Kereviz

[sp-related style=”light” id=”238″]

Glutensiz tahıl ürünleriyle hazırlanan bitkisel ürünler, çölyaklılar tarafından tüketilebilir. Ancak bu tüketimlerden önce mutlaka doktor onayı almanız gerekmektedir. O halde darı başta olmak üzere kinoa, karabuğday, pirinç, teff ve sorgum içerikli bitkisel ürünler kullanılabilir. Baklagillerden ise bezelye, mercimek ve fasulye rahatlıkla alınabilir.

Çölyak Tedavisinde Son Gelişmeler

Çölyak tedavisi için uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda Viyana Teknik Üniversitesi tarafından yürütülen projede, hastalığın semptomlarını azaltabilen bir ilaç geliştirilmiştir. Bu ilacın ise 2021 yılında piyasaya sürülmesi beklenmektedir. Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olan çölyak hastalığı, glutene duyarlı olan bireylerde ortaya çıkmaktadır. Avrupa’nın yanı sıra ülkemizde de milyonlarca kişinin çölyaklı olduğu düşünülmektedir. Bireylerin yaşam kalitesini düşüren çölyak hastalığında ömür boyu çavdar, buğday ve arpa içeren gıdalardan uzak durulması gerekir.

[sp-related style=”light” id=”570″]

Günümüze kadar çok sayıda araştırmanın yapıldığı bu hastalıkla ilgili bazı ilaçlar üretilmiştir. Ancak bu ilaçların bağışıklık sistemi üzerinde etki gösterdiği tespit edilmiş ve birçok yan etkiye neden olduğu gözlemlenmiştir. Klinik çalışmalar bu tür ilaçlar üzerinde devam ederken Viyana Teknik Üniversitesi’ndeki birtakım araştırmacılar, çölyak hastalığı tedavisi için farklı bir alternatif üretmiştir. Bağışıklık sistemine doğrudan etki eden bir ilaç yerine vücuttaki gluten moleküllerine saldıran ve bu molekülleri yok edebilen ilaç üretebilmişlerdir. İlacın onay aşamasının ardından 2021 yılında piyasaya çıkacağı beklenmektedir. Bu durumla beraber çölyak hastalığının bitkisel tedavisi var mı sorusuyla ilgili artık bitkisel tedavinin yerine gerçek çölyak ilacıyla tedavinin yapılabileceği düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir