Glutensiz Donut Tarifi
Davetlerin özel parçalarından biri olan donut hem lezzeti hem de görselliği ile ön plana çıkıyor. Özellikle son yıllarda giderek popülerleşen ve bilinirliği artan donut çocukların da favori atıştırmalıkları arasında yer alıyor. Üstelik donutu glüten içermeyecek şekilde yapmak da mümkün. Bu sayede çölyak hastaları da severek donut tüketebilirler. Ayrıca çölyak hastası olmamasına rağmen hayatından glüteni çıkarmak isteyenler için de ideal bir ürün. İşte glutensiz donut tarifi…
Glutensiz Donut Malzemeleri
- 1 adet orta boy / büyük boy yumurta
- 1 çay bardağı kadar süt
- 1 su bardağı kadar glutensiz un (güvenilen ve sevilen herhangi bir markanın glütensiz unu tercih edilebilir)
- Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı kadar toz şeker
- 1,5 su bardağı kadar pirinç unu
- Yarım paket kuru maya
- 1 çayı kaşığı kadar tarçın
- Yarım paket kabartma tozu
- Bir tutam tuz (yarım çay kaşığı kadar olabilir)
Glutensiz Donut Yapılışı
Donut malzemelerimizin oda sıcaklığında olmasına dikkat ediyoruz. Oda sıcaklığındaki sütümüzü yoğurma kabımızın içerisine boşaltıyoruz. Kuru mayamızı ve toz şekerimizi de kabın içerisine koyarak karıştırıyoruz. Akabinde üzerine sıvı yağımızı, yumurtamızı, glütensiz unumuzu, pirinç unumuzu, tarçınımızı, kabartma tozumuzu ve bir fiske tuzumuzu da katarak yoğurmaya başlıyoruz.
Sert bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurumuz pek kıvamlı olmalı ve yapışmamalı. Özdeşleşen hamurumuzu merdane marifeti ile 1 santimetre kalınlığında açıyoruz. Sonrasında su bardağı ile hamurumuzdan daireler kesiyoruz. Kestiğimiz dairelerin içlerini de şişe kapağı ile çıkarıyoruz. Simit gibi ortası boş bir halka elde ediyoruz. Bilmeyenler için tanımlama yapmak gerekirse; elde ettiğimiz bu parçaların hazırlanmış hali “donut” olarak adlandırılıyorum.
Tepsimizi unluyoruz. Unladığımız tepsiye hazırladığımız donutlarımızı itinalı bir şekilde diziyoruz. Dizme sırasında birbirlerine temas etmeyecek yakınlıkta olmalarına özen gösteriyoruz. Mayalanma ve kabarma ile donutların hacim kazanacağı ve bu nedenle birbirlerine yaklaşacaklarını da göz ardı etmiyoruz. Tepsiye dizdiğimiz donutları mayalanmaya bırakıyoruz. 45 dakika – 1 saat kadar mayalanma için bekliyoruz…
Sıvı yağımızı ocağa koyuyor ve altını yakıyoruz. Sıvı yağımız kaynar seviyeye gelmeden mayalanan donutlarımızı sıvı yağda arkalı önlü şekilde kızartıyoruz. İçerisine yağ çeken donutlarımızı kağıt havlunun üzerine alarak fazla çektikleri yağın bir kısmını bırakmalarını sağlıyoruz. Kızaran havlularımız artık soslanmaya hazır.
Mümkünse ev yapımı, değilse hazır çikolata sosumuza donutlarımızı tek tek batırıyoruz. Çikolata sosu ile birlikte farklı meyve sosları da tercihe göre denenebilir. Yine pasta süsü vb. malzemeler ile de donutlarımız tercihe göre servis edilebilir. Donutlarımız için kullandığımız sos ve süsleme malzemelerinin de glüten içermemesi gerektiğine dikkat ediyoruz.
Bir şeyler yedirmek için peşinden koştuğunuz çocuğunuz varsa donut tam size göre. Çocukların adeta bayılarak yediği bir atıştırmalık… Davetlere de görsellik ve lezzet katan bir tarif.
Afiyet olsun.