Glutensiz Erişte Tarifi
Türk Mutfağının önemli değerlerinden ve geleneklerinden biri olan erişte, tabir-i caizse yüzyıllardır Anadolu’da yapılıyor ve sevilerek tüketiliyor. Uzun yıllar boyunca bilhassa yaz aylarında yapılan erişte, sonrasında yıl boyu tüketilebilecek şekilde saklanan bir gıda olarak dikkat çekiyordu. Çağımızda ise bu durum biraz daha yerini kısa süreli şekilde yapmaya ve tüketmeye bıraktı. Artık daha çok pey der pey yapma – tüketme alışkanlığı gelişmeye başladı. Her iki durumda da insanların dikkat ettiği durum eriştenin olabildiğince sağlıklı şekilde yapılması… Bu nedenle gerek çölyak hastaları için ve gerekse sağlığına dikkat ederek glüten tüketmek istemeyenler için eriştelerin de glüten barındırmadan yapılmasına önem gösteriliyor. Bu hassasiyete sahip kişiler için işte leziz glutensiz erişte tarifi…
Glutensiz Erişte Malzemeleri
- 300 gram glutensiz un (güvenilen herhangi bir markanın olabilir) veya karışım tercih edenler için: (100 gram pirinç unu + 50 gram mısır unu + 50 gram patates unu + 100 gr glütensiz un şeklinde kullanılabilir)
- 3 yumurta (orta boy ya da büyük boy)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı ksantan sakızı (xantham gum)
Glutensiz Erişte Yapılışı
Gluten içermeyen un karışımımızı derin ve geniş bir kaba koyarak üzerine diğer bütün malzemeleri eklenmelidir. Yeteri miktarda su ile yoğurmaya başlanmalıdır. Yoğurma işlemi hamurun tam olarak özdeşleşmesine ve her noktasında aynı özelliği göstermesine kadar devam etmelidir. Kolay yoğurmak adına cıvık bir hamur elde etmek erişte için uygun olmaz. Her ne kadar yorucu olsa da mümkün olduğunca sert ve pek bir hamur kıvamı tutturmaya gayret etmeliyiz.
Yeterli sertlikte yoğurulan hamurun üzeri örtülerek 20 dakika kadar bekletilmelidir. Üzeri unlanmış mutfak tahtasında ya da tezgahında hazırlanan hamur açılmaya başlanmalıdır. Açılan hamur temiz bir bez üzerinde yarım saat kadar bekletilmelidir. Akabinde hamurun hafif şekilde kuruduğu görülecektir ve bu aşamada eni 2-2,5 santimetre olacak şeklinde hamurun şeritler halinde kesilmesi gerekmektedir.
Kesilen şeritler üst üste konularak tercih edilen uzunluk ve kalınlıkta kesilebilir. Tercih edenler için hamurun açılması ve eriştelerin kesilmesi aşaması makine marifeti ile de gerçekleştirilebilmektedir.
Yeniden yarım saat kadar beklemeye alınan erişteler yarım saat kadar bekletilerek kurutulmalıdır. Bu aşamadan sonra erişteler pişirmeye ve tüketilmeye hazır hale gelmiştir. Eriştelere pişirilirken yağda hafif şekilde kavurularak üzerini örtecek kadar su koyup süzmeden pilav gibi pişirmek mümkündür. Buna ek olarak farklı pişirme yöntemleri ve teknikleri de uygulanabilir.
Eriştelerin kesim aşamaları sona erdikten sonra bir süre fırınlayanlar ve kavrulmuş şekilde erişteleri pişirmeyi tercih eden kişiler de vardır. Bu kısmı tamamen tüketim tercihlerine göre farklılık gösterebilir. Sunumunda yağ, salça, yoğurt veya farklı soslar isteğe göre kullanılabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus ise bunların da glüten içermemesidir.
Afiyet olsun.