GLUTENSİZ TARİFLER

Glutensiz Havuçlu Kek Tarifi

Glutensiz Havuçlu Kek Tarifi

Kek denildiğinde akla gelen klasiklerden biridir havuçlu kek. Belki de keke en çok yakışan meyvelerden biridir havuç. Çay sohbetlerinin müdavimi olan, misafir ağırlamalarının star parçaları arasında yer alan havuçlu kekin tadı kadar hafifliği de önemlidir. Havuçlu kekin enfes tadından vazgeçmek istemeyen, ancak aynı zamanda sağlığına da dikkat etmek isteyenler için havuçlu kekimizi glütensiz şekilde yapmak da mümkün. İşte mükemmel tadıyla pratik glütensiz havuçlu kek tarifi…

Glutensiz Havuçlu Kek Malzemeleri

  • 4 adet yumurta (orta ya da büyük boy)
  • 2 su bardağı kadar glutensiz kek unu (ya da 1 su bardağı kadar mısır unu + 1 su bardağı kadar pirinç unu karışımı)
  • 1 su bardağı kadar yoğurt
  • 1 su bardağı kadar toz şeker
  • Yarım su bardağı kadar sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı kadar tarçın (isteğe göre miktar ayarlanabilir)
  • 1 su bardağı kadar rendelenmiş havuç
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam karbonat

Glutensiz Havuçlu Kek Yapılışı

Glütensiz havuçlu kekimizin yapımı son derece kolay ve pratiktir. Bazı püf noktalara dikkat etmek havuçlu kekimizin tam istediğimiz gibi olmasını sağlayacaktır. Glüten içermeyen havuçlu kekimizin yapımına geçmeden önce fırınımızı 175 – 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayabiliriz. Isınmış bir fırında daha verimli pişirme sağlanacağından bunu püf noktalardan biri olarak söyleyebiliriz.

Bir diğer püf noktamız ise malzemelerimizin oda sıcaklığında olmasıdır. Buzdolabından yeni çıkmış malzemeleri kullanmak istediğimiz sonucu almamıza engel olabilir. Oda sıcaklığındaki şekerimizi ve yumurtamızı yeterli derinlik ve genişlikteki bir kabın içerisinde birleştirerek mikserle çırpıyoruz. Aynı kabın içerisine yağımızı yoğurdumuzu ve tarçınımızı da ekleyerek çırpılmaya devam ediyoruz.

Rendelenmiş halde hazır bulunan havucumuzu, elenmiş glüten içermeyen unumuzu ve kabartma tozumuzu da çırptığımız karışıma ekliyoruz. Ancak bu eklemeden sonra çırpma işlemi yapmıyoruz. Bunun yerine tahta bir kaşık marifeti ile karıştırarak malzemelerin eşit ve özdeş şekilde dağılmasını sağlıyoruz.

Kalıbımızı daha önceden yağlamadıysak yağlıyoruz. Hazırlamış olduğumuz kek hamurunu (karışımını) kalıbımıza döküyoruz. Daha önceden 175 -180 derece ayarlayarak ısıttığımız fırınımıza kalıbımızı sürüyoruz. Fırından fırına göre pişirme süreci farklılık gösterebileceğinden pişme süresi ile ilgili net bir rakamdan bahsetmek doğru olmaz. Bunun yerine mümkünse göz ile, mümkün değilse pratik aç – kapa işlemi ile fırınımızı kontrol ediyoruz.

Pişme sürecinin kontrollü şekilde gerçekleştirilmesi, kekimizin hamur kalmaması ya da yanmaması adına önem arz ediyor. Kürdan testi ile de kekimizin pişme durumu kontrol edilebilir. Gevreklik – yumuşaklık tercihine göre kekimiz fırında bir müddet daha kısa ya da uzun süre tutulabilir.

Pişen ve fırından çıkardığımız glütensiz havuçlu kekimiz bir müddet ılıyabilir, kekimizi kalıptan çıkararak dilimleyebiliriz. Kekimiz sade ya da isteğe göre üzerine pudra şekeri serpme vb. süsleme ile servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir