Glutensiz Mayasız Ekmek Tarifi
Çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olanlar için ekmek tercihi ve tüketimi bilindiği üzere özel ehemmiyet gösterilmesi gereken bir alan. Tüketilen ekmeğin sağlıklı olması kadar lezzetli olması da önemli… Hem glüten içermeyen hem de mayasız şekilde yapılan ekmek sayesinde; glüten tüketmemeye gayret gösterenlerin yanı sıra mayaya alerjisi olanlar da doya doya ekmek yiyebiliyor. İşte sağlıklı beslenmenin ve lezzetin buluştuğu glutensiz mayasız ekmek tarifi…
Glutensiz Mayasız Ekmek Malzemeleri
- 1 bardak mısır unu (mısır unu glüten içermez)
- 1 bardak karabuğday unu (kara buğday unu glüten içermez)
- 1 bardak süt ya da su
- 1 yumurta (orta boy / büyük boy)
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı pekmez
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karbonat (soda)
- 1 paket kabartma tozu
Glutensiz Mayasız Ekmek Yapılışı
Glütensiz ve mayasız ekmek yapımına başlamadan önce fırın 180 dereceye ayarlanmalı ve açılmalıdır. Ekmeğin pişirileceği kalıp da yağlanılıp unlanarak hazırlanabilir ve bekletilebilir. Fırının ısınması sürerken glüten içermeyen sağlıklı ekmeğin yapımına geçilebilir.
Yeterli genişlikte ve derinlikte bir kabın içerisinde 1 bardak sıcak süt ile mısır unu karıştırılmalıdır. Başka bir kabın içerisinde ise pekmez, 1 yumurta ve zeytinyağı çırpılmalıdır. Akabinde sütle karıştırılan mısır unundan elde edilen karışım ile birleştirilmeli ve bir süre de beraber çırpma / karıştırma işlemi gerçekleştirilmelidir.
Karıştırmaya devam ederken, karabuğday unu, tuz, kabartma tozu ve soda (1 çay kaşığı karbonat) da eklenerek çırpma işlemine devam edilmelidir. Karıştırma işlemi, hamur iyice özdeşleşene ve her noktasında aynı özelliği gösterene kadar devam etmelidir. İşlemin sonunda elde edilen hamur, kek hamurundan bir miktar daha kıvamlı olacaktır.
Daha önceden yağlanan ve unlanan kalıbın içerisine hazırlanan ekmek hamuru dökülmeli ve fırına sürülmelidir. 180 derecede ısınmış olan fırınımız yine aynı derecede tutularak pişirme işlemi gerçekleştirilebilir. Mayasız ve glütensiz ekmeğin pişirme süreci yaklaşık 35 dakikadır. Gevreklik – yumuşaklık tercihine ve fırının pişirme kapasitesine göre bu süre bir miktar uzatılabilir ya da kısaltılabilir.
Fırından çıkarılan ekmek ılımaya bırakılır. Akabinde kalıbından çıkarılır ve dilimlenir. Tercihe göre ılık ya da soğuk şekilde servis edilebilir. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan ekmeği glütensiz şekilde tüketmek isteyenler için kolay hazırlanan leziz ve sağlıklı bir tarif ile ekmek en doğal koşullarda hazırlanmış olur.
Tarif içerisinde bulunan pekmez, ekmeğin renginin koyulaşmasını sağlayarak görselliğini artırmaktadır. Buna ek olarak ekmeğin tadında da belirgin olarak öne çıkmamakta ve rahatsız etmemektedir. Bu konuda aklında soru işareti olanlar çekinmeden pekmezi tarifte kullanabilirler.
Yumurta alerjisi olan ya da diyet gereği yumurtaya tariflerinde yer vermek istemeyen kişiler için; yarım çay bardağı kadar su içerisine yarım tatlı kaşığı kadar keten tohumu tozu katılarak tarife eklenebilir.
Afiyet olsun.