Glutensiz Perde Pilavı Tarifi
Yöresel lezzetlerden olan, misafir sofralarına yakışır perde pilavını glütensiz bir şekilde yaptık. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmedi. İşte glutensiz perde pilavı tarifi…
Glutensiz Perde Pilavı Malzemeleri
Hamur için
- 2 su bardağı glütensiz un
- Yarım su bardağı su (ılık)
- 1 yumurta
- 15 gr kadar tereyağı ya da margarin
Pilavı için
- 2 su bardağı pirinç
- 300 gr kadar tavuk göğüs eti (but eti de olur)
- 5 su bardağı tavuk suyu
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 1 su bardağı soyulmuş badem
- Yarım çay bardağı kuş üzümü
- Yarım çay kaşığı kadar tarçın
- Yarım çay kaşığı kadar karabiber
- Yarım çay kaşığı kadar yenibahar
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 30 gr oda ısısında yumuşatılmış tereyağı
- Tuz
Pirinci ıslatmak için
- Üzerini geçecek kadar sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Glutensiz Perde Pilavı Yapılışı
Öncelikle ön işlemleri anlatalım. Bademleri ılık suda bekleterek kabuklarını soyalım. Kuş üzümlerini de hafif yumuşaması için yıkayıp 5 dakika kadar suda beklettikten sonra süzelim. Bu tarifimizde tavuk göğsünü haşlayıp hem suyunu hem de etini kullanacağız. Tavuk göğsünü, üzeri geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana dek haşlayalım. Pirincimizi geniş bir kaba koyup üzerine tuz ekleyelim ve sıcak su ile ıslatalım. Yarım saat kadar suda beklemesi, pilavımızı yaptığımızda pirinçlerin tane tane olması için önemlidir.
Ön çalışmaları yaptıktan sonra şimdi gelelim hamurumuzu yoğurmaya. Derin bir kabın içine glutensiz unu ve tuzu koyarak karıştıralım ve ortasını havuz gibi açalım. Buraya bir yumurtayı kırıp, suyu ve yağı ekleyelim ve hamuru yoğuralım. Perde pilavı için yoğurduğumuz hamur sert olmalı. Ona göre çok su eklemeyin. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini kapatıp kenara alarak dinlendirelim.
Hamur dinlenirken biz de pilavımızı yapalım. Sıvı yağı teflon bir tavaya alalım. Minik minik doğradığımız soğanları ekleyip kavuralım. Ardından pirinci ekleyip kavuralım. İçine yukarıda yazdığımız baharatları, soyulmuş bademlerin yarısını, kuş üzümünü ve tereyağın bir kısmını ekleyip şöyle bir karıştırdıkta sonra hazırladığımız tavuk suyunu ilave edelim. Limon suyunu da ekleyip kısık ateşte pilavımızı pişirelim. Daha fırında da pişeceği için biraz diri olacak pilavımız, ekstra su eklemeyin.
Haşladığımız tavuk etini didikleyerek küçük parçalara ayıralım ve pişen pilavın içine ekleyip karıştıralım. Pilavımız hazır, tüm malzemeleri birleştirerek perde pilavını oluşturalım. Fırına uygun bir kabı, borcam ya da kek kalıbı gibi, ayırdığımız tereyağı ile bolca yağlayalım. Kalan bademleri dizelim. Diğer tarafta hamuru yuvarlak bir şekilde açalım ve yağlayıp bademleri dizdiğimiz kaba yayalım. Hamurun bir kısmı dışarıda kalacak ve pilavı koyduktan sonra kenardaki hamurları pilavın üzerine kapatacağız. O yüzden hamuru açarken büyüklüğüne kalıbınıza göre karar verin.
Kalıba yerleştirdiğimiz hamurun üzerine pilavı koyup, üzerini kabın kenarlarından sarkan hamur ile kapatalım. 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirelim. Ilıyınca servis edelim.
Afiyet olsun.