GLUTENSİZ TARİFLER

Glutensiz Perişan Kurabiyesi Tarifi

Glutensiz Perişan Kurabiyesi Tarifi

Çay saatlerinin tamamlayıcısı, misafir ağırlamalarının olmazsa olmazı kurabiyeleri sağlıklı şekilde yapmak ve tüketmek mümkün… Gerek çölyak hastaları ve gerekse sağlıklı beslenmeye dikkat ederek glüten tüketmeyen kişiler için glütensiz kurabiyeler ayrı bir önem kazanıyor. Pek çok kişi tarafından keyifle tüketilen perişan kurabiyesinin de glüten barındırmadan yapılabilmesi mümkün. İşte glutensiz perişan kurabiyesi tarifi

Glutensiz Perişan Kurabiyesi Malzemeleri

  • 1 paket margarin (sevilen herhangi bir markanın olabilir)
  • 2 yumurta (orta boy ya da büyük boy)
  • 3 çay bardağı kadar şeker
  • 2 çay bardağı kadar yoğurt
  • Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı kadar dövülmüş ceviz, fıstık ya da fındık içi yahut badem (tercih edilen kuruyemiş)
  • Aldığı kadar glutensiz un karışımı (glütensiz un karışımının içeriği: 1 su bardağı kadar pirinç unu + 1 su bardağı kadar mısır unu + yarım su bardağı kadar soya unu + Yarım su bardağı kadar patates unu + 2 su bardağı kadar normal glütensiz un)

Glutensiz Perişan Kurabiyesi Yapılışı

Glüten içermeyen perişan kurabiyesinin yapımına başlamadan önce fırın 180 dereceye ayarlanarak açılmalı ve ısınmaya başlanması sağlanmalı. Akabinde kurabiyenin yapımına geçilmeli. Yumurtanın akı ve sarısı küçük 2 kasede ayrılmalı. Her ikisi de kullanılacak ve lazım olacak. Hazırlanmış olan kuruyemiş (fındık ceviz vb.) içleri ezilerek ufak parçacıklar haline getirilmeli ve bir kasede ayrı olarak bekletilmeli.

Oda sıcaklığında orta yumuşaklıkta bulunan margarin ile yumurtanın sarısı, şeker, zeytinyağı ve yoğurt yeterli derinlikte ve genişlikte bir kaba alınarak çırpılmalı. Glüten içermeyen un karışımı ve kabartma tozu da elde edilen karışıma yavaş yavaş eklenerek yoğurma işlemine geçilmeli. Hamurun kıvamı klasik tabirle kulak memesi noktasına gelinceye kadar yoğurma işlemine devam edilmeli. Hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde 5 dakika kadar dinlenmeye bırakılmalı.

5 dakika kadar dinlendirilen hamur rulo şekline getirilerek el yordamı ile bastırılmalı ve istenilen büyüklükte kesilmeli. Akabinde kesilen parçalar evvela yumurta akına (daha önceden ayırmış olduğumuz) sonrasında da fındık (ya da tercih edilen kuruyemiş parçacıklarına) batırılmalı. Kuruyemiş parçacıklarını daha önceden havanda ezerek hazır hale getirmiştik.

Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt serdikten sonra tepsinin üzerine hazırlamış olunan hamur parçacıkları yeterli aralıklarla dizilmeli. Hamur parçacıklarının birbirlerine ve tepsi kenarlarına yeterli uzaklıkta olmasına dikkat edilmeli. Zira pişme esnasında oluşacak kabarma / hacimlenme ile kurabiyelerin birbirine ya da tepsi kenarına yapışmaması sağlanmalı.

Kurabiye hamurunu hazırlamaya başlamadan önce ısıtılan fırına sürülen tepsi yine 180 derecede pişmeye bırakılmalı. Pişme işlemi kurabiyelerin üzeri pembeleşinceye kadar devam ettirilmeli. Süreç fırından fırına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle pişme aşamasında kurabiyelerin belirli aralıklarla gözlemlenmesi önemlidir. Pişme sonrasında fırından çıkarılan kurabiyelerin ılıması beklenilmeli ve akabinde tepsiden alınarak servise hazır hale getirilmeli…

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir