Glutensiz Stollen Tarifi
Bir Alman lezzeti olan stollenı glutensiz beslenenler için uyarladık. Bu tarif genellikle yılbaşından önce yapılıyor Almanya’da. Tatlı bir Alman ekmeği diyebiliriz. Baharatlı, meyveli, mis kokulu bir çörek gibi… İşte glutensiz stollen tarifi…
Glutensiz Stollen Malzemeleri
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- Yarım çay bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı süt
- 1 çorba kaşığı instant maya (glütensiz)
- 3,5 su bardağı kadar glutensiz un
- 4-5 adet karanfil (havanda dövülmüş)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 5 adet kuru kayısı (gün kurusu da olabilir)
- 5 adet kuru incir
- 1 portakalın kabuğunun rendesi (portakal şekerlemesi de olur)
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- Yarım çay bardağı kadar kuş üzümü
- Yarım çay bardağı kuru frenk üzümü
- Yarım çay bardağı badem veya fındık
- Marzipan yada badem ezmesi (isteğe bağlı)
Üzeri için:
- Pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı
Glutensiz Stollen Yapılışı
Öncelikle mayayı, sütü ve şekerin bir kısmını bir bardağın içinde karıştırıp aktifleşmesi için 10 dakika kadar bekletiyoruz. Mayanın aktifleşmesini beklerken kuru meyveleri; kuru kayısı, incir, kuş üzümü, frenk üzümü yıkıyoruz ve biraz yumuşaması için suda bekletiyoruz. 4- 5 adet karanfili havanda dövüp toz haline getiriyoruz.
Süt, maya ve şeker karışımı yeteri kadar bekledikten sonra, hamuru yoğurabileceğimiz derince bir kabın içine alıyoruz. İçerisine yumurtayı, kalan toz şekeri, sıvı yağı ekleyerek karıştırıyoruz. Öğüttüğümüz karanfili ve tarçını da bu karışıma ilave ederek karıştırıyoruz. Ardından kontrollü bir şekilde glütensiz unu ekleyerek yoğuruyoruz. Unun hepsini tek seferde eklemeyin. Yavaş yavaş yoğurarak ekleyin ki hamurun kıvamı tutunca un eklemeyi bırakın. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde etmek istiyoruz. Yumurtanın büyüklüğü, bardağın ölçüsü gibi sebeplerden dolayı hamurunuz daha az ya da daha çok un isteyebilir. Kontrollü ilerlemekte fayda var. Hamur istediğimiz kıvama gelince bir yerde üzerini örterek, bir saat kadar mayalanmaya bırakın.
Diğer yandan suda beklettiğimiz kuru meyvelerin suyunu süzüp, bir peçete yardımıyla kuruluyoruz. Badem ya da fındığı bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırıyoruz. Döverek de parçalayabilirsiniz. Hamur mayalandığında tezgaha alıp, içine suda beklettiğimiz meyveleri, badem ya da fındığı ve portakal kabuğu rendesini hamura ekleyerek yoğuruyoruz. Portakal kabuğu yerine limon kabuğu ya da portakal şekerlemesi kullanabilirsiniz.
Hamurumuz hazır. Hamuru biraz açıp arasına marzipan ya da badem ezmesini sürerek silindir şeklini veriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyarak önceden ısınmış 170 derece fırında altı ve üstü kızarana dek pişiriyoruz. Bu pişirme yarım saat kadar sürüyor. Ardından fırını 150 dereceye düşürüp yarım saat kadar daha pişiriyoruz. Bu pişirme de içinin iyice pişmesi için gerekli. Toplam pişirme süresi bir saat kadar oluyor. Fırından çıkardıktan sonra üzerine tereyağı sürüp pudra şekeri serpiyoruz. Soğuyunca dilimleyip servis ediyoruz.
Afiyet olsun.