Glutensiz Su Böreği Tarifi
Klasik lezzetlerimizden olan su böreği tarifini, gluten hassasiyeti olanların da rahat rahat tüketebilmeleri için uyarladık. Biz karabuğday unu kullandık ama siz isterseniz glutensiz un da kullanabilirsiniz. Bu şahane lezzet için işte glutensiz su böreği tarifi…
Glutensiz Su Böreği Malzemeler
Hamuru için
- 6 adet yumurta
- 3,5 su bardağı karabuğday unu (glutensiz un da kullanabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı tuz
Haşlamak için
- 1,5 – 2 litre sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
Ara katları için
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 125 gram tereyağı (eritilmiş)
İç harcı için
- 600 gram beyaz peynir (sevdiğiniz bir peynir)
- Bir tutam maydanoz
Glutensiz Su Böreği Yapılışı
Glütensiz su böreği için öncelikle hamuru yoğuralım. Yumurtaları genişçe bir kabın içine kırarak tuz atıp karıştıralım. Üzerine karabuğday ununu ekleyerek yoğuralım. Unun hepsini birden eklemeyin. Kıvamını kontrol ederek bir kaç seferde ekleyin. Hamurumuz yumuşak bir kıvamda olmalı. Bu yüzden 3,5 bardak un fazla gelebilir, yeteri kadar ekleyin. Hamur hazır olunca biri diğerlerinden bir tık küçük olacak şekilde 6 bezeye ayırın ve üzerini kapatarak dinlendirin. Yarım saat kadar hamurun dinlenmesi gerekiyor.
Bu sırada diğer hazırlıkları yapalım. Sevdiğiniz bir peyniri rendeleyin ya da küçük parçalara ayırarak ince ince doğradığımız maydanozlarla karıştıralım. İç harcımız hazır. Hamurları haşlamak için büyük bir tencereye bolca su (1.5- 2 litre kadar) koyup kaynatalım. Suyun içine tuzu da atmayı unutmayalım. Diğer tarafta yine büyük bir kabın içine soğuk su koyup hazır edelim. Bunların yanı sıra delikli bir süzgece, kuru temiz bir mutfak bezine ihtiyacımız var, bunları da hazırlayalım.
Hamurları önce kaynar suya atıp, çok az haşlayıp oradan soğuk suyun içine alacağız. Soğuk suyun içinden çıkardığımız hamuru, ters çevirerek tezgahın üzerine koyduğumuz bir süzgecin üzerine serip, temiz bir bez yardımı ile nazik hareketlerle fazla suyunu alıp tepsiye sereceğiz.
Hamurumuz dinlendiyse açmaya geçelim. Öncelikle diğerlerinden küçük olan bezeyi en sona saklayalım. Onu haşlamadan direkt olarak kapak gibi en üst kata sereceğiz. Diğer bezelerden birini alıp açalım. Açtığımız bezeyi, büyük yuvarlak şekli ile de haşlayabiliriz fakat biraz zorlayabilir. O yüzden dörde bölüp teker teker haşlayalım. Yukarı da anlattığım gibi sıcak suda biraz haşlayıp, ardından soğuk suya alıp, sonra biraz kurutup yağladığımız tepsiye serelim. Bu dört parçayı bu tepsiye serdikten sonra, sıvı yağ ve erimiş tereyağı karıştırıp üzerine sürelim.
Arasına sürmek için hazırladığımız bu yağı en üst kat da dahil olmak üzere her kata süreceğiz. Ona göre katlara paylaştırabilirsiniz. 3 bezeye de aynı işlemi yapıp serdikten sonra peynir ve maydanoz karışımını serelim. Bu karışımın üzerine de kalan bezelere aynı işlemi yaparak kat kat serelim. En üst katı az evvel de dediğim gibi haşlamadan serip üstüne de yağı sürdükten sonra önceden ısınmış 200 derece fırında üstü kızarana dek pişirelim. Ilıyınca servis edelim.
Afiyet olsun.
Tariflerinizin Yapılış aşamasını da resimlerle gösterir misiniz?