Glutensiz Sucuklu Peynirli Börek Tarifi
Börek, hemen hemen her çeşidi ile mükemmel bir lezzet. Sabah kahvaltılarından bruncha, öğleden sonra çayından akşam oturmalarına kadar bütün zaman dilimlerine hitap edebilen ender yiyeceklerden biri… Böreğin hemen hemen herkes tarafından sevilmesi ve çeşitli zaman dilimlerinde sofraya gelebilmesi mutfakta değişmez bir yere sahip olmasını sağlıyor. Bu içeriğimizde glutensiz sucuklu peynirli börek tarifi ile böreğin hem sağlıklı hem de leziz halini sizlere sunuyoruz…
Glutensiz Sucuklu Peynirli Börek Malzemeleri
Glüten içermeyen sucuklu peynirli böreğin malzemelerini iki başlıkta verebilir. İlki böreğin hamuru için gereken malzemeler ve bir diğeri de böreğin içi için gereken malzemeler…
Glütensiz böreğin hamuru için malzemeler:
- 1 çay bardağı kadar glütensiz un
- 1 çay bardağı kadar pirinç unu
- 1 yemek kaşığı kadar soya unu
- 1 çay kaşığı kadar kıvam artırıcı xantham gum
- 1 yumurta (orta boy ya da büyük boy)
- 1 çay kaşığı kadar sirke
- 1 çay kaşığı kadar tuz
- Aldığı kadar su
Böreğin içi için malzemeler:
- Beyaz peynir, çökelek ya da yakışacağını düşündüğünüz peynir türü
- Sucuk ya da kavurma (ev yapımı olması tercih sebebi)
- 1 adet orta / büyük boy domates
- 1 adet yeşil biber
- Kekik, nane ve türevleri (tercihe göre)
Glutensiz Sucuklu Peynirli Börek Yapımı
Glüten içermeyen sucuklu ve peynirli böreğimizin yapımına başlamadan önce fırınımızı 180 dereceye ayarlayarak ısınmaya başlamasını sağlıyoruz. Önceden ısınmış fırın, güzel pişmiş böreğin ön şartlarından biridir. Akabinde böreğimizin hamurunu hazırlamaya geçebiliriz…
Yukarıda sayılı glütensiz börek hamuru için gereken malzemeler yeterli derinlikte ve genişlikteki bir kabın içerisinde birleştirilerek yoğurulmalıdır. Yoğurma işlemi hamur tamamen özdeşleşene ve her noktasında aynı özelliği gösterene kadar devam etmelidir. Hamurun kıvamının yeterli olduğu düşünüldüğünde yoğurma işlemi sonlandırılabilir.
Börek için hazırlanan hamur açıldıktan sonra bir kabın içerisine börek içi için hazırlanan malzemelerden peynir rendelenmelidir. Sucuk, domates ve yeşil biber de ince ince kıyılarak böreğin iç harcını hazırlıyoruz. Hazırlanan iç harç, daha önce açtığımız börek hamurunun üzerine yayarak istediğimiz baharatları da üzerine serpiyoruz.
Hamurun karşılıklı kenarlarını ortada birleştirerek iç harcın üzerini kapatıyoruz ve börek şeklini almasını sağlıyoruz. Fırına süreceğimiz tepsiyi unluyoruz. Hazırladığımız böreği unladığımız tepsiye yerleştiriyoruz. Daha güzel kızarması ve gevrek olması için üst kısmına yumurta sarısı sürüyoruz.
Börek hamuru ve iç harcımız bir adet daha börek için yeterli ise aynı işlemi tekrarlıyoruz. Pişme esnasında kabarma ve hacim artışı yaşanacağını hesap ederek börekleri birbirlerine ve tepsi kenarlarına çok yakın şekilde dizmemek önem arz ediyor. Yahut 2 ayrı tepside de pişirme gerçekleştirilebilir.
Daha önce ısınması için ayarladığımız fırınımıza tepsimizi yerleştiriyoruz. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirdiğimiz böreğimizi fırından çıkararak dilimleyerek sıcak ya da tercihe göre ılık şekilde servis ediyoruz.
Afiyet olsun.