Glutensiz Susamlı Gevrek Tarifi
Çıtır çıtır susamlı gevrekler davetlerden kahvaltıya, misafir ağırlamalarından akşam oturmalarına kadar sofralarımızı ve tabaklarımızı süslüyor. Gerek tadıyla ve gerekse görüntüsüyle çayın yanına en çok yakışan yiyeceklerden biri olan susamlı gevrekler hemen herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Susamlı gevreğin glüten içermeyecek şekilde yapılması da mümkün. Bu sayede hem çölyak hastaları hem de glütensiz beslenmeyi tercih eden kişiler de susamlı gevre tüketebilirler. Glüten barındırmayan gıdaları tercih edenler için işte glutensiz susamlı gevrek tarifi…
Glutensiz Susamlı Gevrek Malzemeleri:
- 125 gram kadar oda sıcaklığında margarin
- 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı kadar sirke
- 1 çay kaşığı kadar şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı kadar mahlep
- Susam ve tuz
- 1 orta – büyük boy yumurta (beyazı üzerine)
- Aldığı kadar glütensiz böreklik un (Glutensiz unu karışım halinde tercih edenler için: 1 su bardağı kadar mısır unu + 1 su bardağı kadar pirinç unu + 1 su bardağı kadar glutensiz un karıştırılarak elenip hazırlanabilir)
Glutensiz Susamlı Gevrek Yapılışı:
Susamlı gevreğin yapımına başlanmadan önce fırın 180 dereceye ayarlanıp açılarak ısınması sağlanmalıdır. Fırının önceden ısıtılması performanslı pişirme için önemlidir. Sonrasında yeterince derin ve geniş bir kabın içerisine yukarıda saydığımız malzemelerin hepsi dökülerek karıştırılmalıdır.
Glutensiz un ya da un karışımı da yavaş yavaş ilave edilerek elle karıştırılmaya devam edilmelidir. Akabinde yoğurma işlemine başlanabilir. Hamur her yerinde aynı özellikte oluncaya kadar yoğurulmalı ve iyice özleşmesi sağlanmalıdır. Hamurun kıvamı klasik tabirle “kulak memesi yumuşaklığına” geldiğinde tezgahın üzerine alınmalı ve homojen bir hamura sahip olana kadar yoğurma işlemine devam edilmeli.
Hazırlanan hamur çok ince olmayacak şekilde açılmalı. Bunun için oklava ya da merdane fazla bastırmadan kullanılmalıdır. Açılan hamur 2 parmak kalınlığında şeritler halinde kesilmelidir. Sonrasında kesilen her hamur istenilen uzunlukta yeninden kesilmelidir.
Bir tabağın içerisine yumurtanın akı, başka bir tabağın içerisine de susamı konularak kesilen şeritler sırası ile önce yumurtanın akına sonra da susama batırılmalıdır. Böylece susamların hamurun üzerine tamamen yapışması sağlanır.
Fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt serilerek hazırlanan susamlı hamurlar tepsiye dizilir. Dizme esnasında hamurların birbirlerine ve tepsi kenarlarına çok yakın olmamasına dikkat edilmelidir. Zira pişerken hacim kazanacak ve kabaracak gevrekler birbirlerine ya da tepsi kenarlarına temas etmemelidir.
Tepsiye dizilen gevrekler 10-15 dakika kadar tepside dinlendirildikten sonra fırına sürülebilir. Üzerleri kızarana kadar pişirme işlemi sürdürülmelidir. Belirli aralıklarla kontrol edilerek pişirme tavsiye edilir. Fırından fırına göre pişirme performansı farklılık gösterebilir.
Üstleri kızaran ve tamamen pişen glütensiz susamlı gevrekler fırından çıkarılarak ılıması beklenilebilir ve akabinde tepsiden alınarak servise hazır hale getirilebilir. Ilık ya da soğuk olarak servis edilebileceği gibi, uzun süre bayatlamayan bir gıda olması sayesinde yolluk ve atıştırmalık olarak da değerlendirilebilir.
Afiyet olsun.