Kuru Domatesli Glutensiz Poğaça Tarifi
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan poğaçayı, hem glutensiz hem de lezzetli yapmak mümkün. Sağlıklı beslenmek demek lezzetsiz beslenmek anlamına gelmiyor. Çölyak hastalarının ya da glüten hassasiyeti bulunanların en çok sıkıntı çektiği noktalardan biri ekmek, poğaça gibi ürünleri rahatlıkla tüketememek. Bu konuda yapılabileceklerden biri glütensiz un tüketmek… Bu yazımızda sizlere enfes bir kuru domatesli glutensiz poğaça tarifi vereceğiz. Umuyoruz ki dener ve memnun kalırsınız.
Kuru Domatesli Glutensiz Poğaça Malzemeleri
- 3-4 su bardağı glutensiz un
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
- 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
- 1 tutam dereotu
- 1 tutam maydanoz
- 1-2 adet yeşil sivri biber
- Yarım su bardağı lor peyniri (ya da sevdiğiniz bir peynir)
- Takribi 10 adet siyah zeytin
- 6-7 ince dilim kuru domates (dilimler kalın ise sayıyı azaltabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı dağ kekiği
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- Üzerine serpmek için bir miktar çörekotu
Kuru Domatesli Glutensiz Poğaça Yapılışı
Bu poğaça kolay, lezzetli, sağlıklı ve de glütensiz muhteşem bir poğaça. Pişince kokusu pizzaya benziyor, içinde domates, biber gibi sebzeler olduğu için. Kahvaltıda tüketilen pek çok lezzeti bir arada bulundurduğu için aşırı pratik. Yanına bir bardak çay ile domatesli, peynirli, zeytinli güzel bir kahvaltı yapmış gibi hissedeceksiniz kendinizi. Lafı daha fazla uzatıp iştahları kabartmadan tarife geçeyim en iyisi…
Öncelikle kuru domatesleri sıcak su ile ıslatalım ki biz diğer malzemeleri hazırlarken onlar da biraz yumuşasın. Şimdi poğaçanın içerisine koyacağımız malzemeleri hazırlayalım…
Zeytinleri çekirdeklerinden çıkarıp minik minik doğruyoruz. 1-2 adet biberi ince ince doğrayıp dereotunu ve maydanozu güzelce kıyıyoruz. Yumuşayan kuru domatesleri de suyundan arındırıp küçük bir şekilde doğruyoruz. Doğranması gereken malzemeleri doğradık şimdi hamuru yoğurmaya geçelim…
Derin bir kabın içine sıvı yağı, 1 yumurtayı ve 1 yumurtanın beyazını, yoğurdu, kabartma tozunu, tuzu koyup güzelce karıştırıyoruz. Ardından içine glütensiz unu ekliyoruz. Unu eklerken kontrollü ekleyelim, 2 bardağını ekleyip karıştırdıktan sonra yavaş yavaş, ihtiyaç duyduğu kadar ekleyerek bir hamur oluşturalım. Hamur kesinlikle sert olmamalı. Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur olacak.
Hamur hazır olduktan sonra doğradığımız malzemeleri lor peynirini ve kekiği ilave edip hepsini bir karıştırıyoruz. Hamurumuz hazır, şimdi elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar (isterseniz biraz daha büyük yapabilirsiniz) alıp yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Ayırdığımız 1 yumurtanın sarısını çırpıp her bir parçanın üzerine sürüyor üzerine de çörek otu serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 ya da 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Takribi yarım saat kadar bir sürede pişecektir ama bu süre fırından fırına değişiyor, o yüzden kontrollü pişirmekte ve belirli aralıklarla gözlemlemekte fayda var.
Afiyet olsun.